Aventuri de calatorie


De la Hanovra la Iaşi... (III)
           (Via Praga – Via Miercurea Ciuc)

         Din Praga autocarul cu grupul economic ieşean, ne-am întors prin Budapesta, „il fugitivo”, spre vama românească.
         Rămăsesem fără ţigări şi am vrut să cumpăr de la acele magazine din „zona economică liberă” ?? „Duty Free”. Vânzătorul care vorbea şi româneşte şi ungureşte şi ... vrute şi nevrute, mi-a zâmbit ....., nu m-a servit deoarece aveam dreptul să cumpăr la plecare spre vest şi nu la sosire spre est... chiar dacă i-am explicat că Europa ţine şi o bună parte din Rusia şi din Turcia şi că noi suntem în Centrul Europei.
         Nici n-a vrut să audă... Am fost nevoit să bat în retragere.
         .... vameşii maghiari ne-au salutat respectuoşi ... la întoarcere (nu şi la dus)... la fel şi cei români.
         Până la Sibiu motorul autocarului a tors pe legea lui. Misiunea economică ieşeană dădea la somn... dar şi la alţi peşti, stiuci, pastrugi...
  
         O binemeritată pauză la o pensiune cu fasole cu ciolan (produs tradiţional românesc)... oare asta ar avea trecere  pe piaţa europeană ??... rămâne de văzut... suntem din nou ACASĂ – unde pâinea parca-i mai gustoasa.
         Of... greu mai e cu integrarea... Ne-am continuat drumul cu maşina DADR Iaşi prin Miercurea Ciuc, şi apoi prin prima Joi după Miercurea Ciuc... (sic) unde ce să vezi... o pensiune undeva între munţi care avea vreo 10 cai Huţuli... de munte, cu picioare şi copite adevărate, îndesaţi care purtau în cârcă pe „Drumuri de munte”, sau chiar pe poteci mai sălbatice toţi 10 si cu calul ghidului 11, turişti din Ungaria, Austria, Germania tot aşa vreo 7 zile (un sejur)... din ....pensiune in pensiune .... cu plata în euroi... (€) europeni...


Actorul grupului care ne-a însoţit tot drumul îşi potrivi ochelarii şi-mi spuse sec:...
Domnule Director: Aici nu mai suntem la Praga...
Cine are ochi de văzut să o facă. Trenul este in gară ...
Mai putem încă să-l prindem... Sa fim punctuali la întâlnirea cu marea familie ....Familia Uniunii Europene .

Vom reveni cu idei de afaceri din România !


De la Hanovra la Iaşi... (VI)
           (Via Roman)

         Să mai rămânem puţin la SUINPROD Roman după care ne vom continua periplul pe la Trei Iazuri, Strunga, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Iaşi.
         Ochiul meu a fost format parcă pentru a inventaria pentru dumneavoastră tot ce-i nou şi fezabil.
         Nici n-am plecat bine de la fabrica de folfatare a boabelor de soia, când colo pe un versant cu faţa spre „soare” o livadă. Până aici nimic nou o să spuneţi... Ce, n-am mai văzut o livadă?... Da, dar în această livadă 2 specii mi-au atras atenţia în mod deosebit: o plantaţie de cireşi de octombrie... da, am scris corect... CIREŞI DE OCTOMBRIE... şi o altă plantaţie de NECTARINE...
         Cercetarea ieşeană a reuşit probabil în ani de muncă să scoată la iveală acest soi de cireş... de octombrie...
         Am gustat câteva... delicioase... parcă este o adevărată minune să mănânci cireşe în OCTOMBRIE, sau chiar în NOIEMBRIE, DECEMBRIE, IANUARIE.
         Veţi spune că putem mânca cireşe din iulie datorită tehnologiilor de depozitare moderne şi că ce-i aşa mare minune... Întotdeauna se vor găsi sceptici de’alde Gică Contra.
         Şi este adevărat, putem gusta la Revelion cireşe de iulie dar preţul depozitării este mult mai mare pentru perioada IULIE-DECEMBRIE decât pentru cireşele de OCTOMBRIE pe care le poţi depozita în acelaşi spaţiu cu umiditate şi temperatură controlate automat. Beneficiul poate creşte foarte mult datorită reducerii costurilor şi astfel un eventual producător de cireşe de OCTOMBRIE să facă afacere adevărată.
         Veţi spune că trebuie fonduri pentru investiţie, trebuie un proiect autorizat, şi aşa mai departe... Da, trebuie, dar se poate face o afacere adevărată de aici.
         Trenul este în gară şi pe Programul „Fermierul” cu cofinanţare SAPARD pentru o astfel de investiţie Banca Carpatica, BRD şi CEC aşteaptă proiectele dumneavoastră astfel încât să vă puteţi demara investiţia.
         OJCA Iaşi şi DADR Iaşi vă aşteaptă pentru a vă asigura toată colaborarea astfel încât din punct de vedere tehnologic investiţia să fie realizabilă.
         Aceste cireşe de octombrie au fost prezentate şi în prima Duminică a lunii octombrie, anul trecut, la Festivalul Agrar „Zilele Recoltei la Iaşi”.
         Nu-i aşa că este interesant?
         Cu alte idei de afaceri văzute sau nevăzute vom reveni în numerele următoare ale Gazetei Satelor.
         Până atunci să auzim numai de bine !